Potpisani ugovori sa stipendistima opštine Srbac

U sali Skupštine opštine Srbac danas je organizovano potpisivanje ugovora sa stipendistima koji se finansiraju iz budžeta opštine Srbac u školskoj 2023/24. godini.

Ove godine se na konačnoj rang listi našlo 77 studenata kojima će biti povećan iznos stipendija sa 800 na 900 KM.

Načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić rekao je da se lokalna uprava trudi svake godine uvesti nešto novo, a prije svega povećati broj stipendista i iznos stipendije.

“Od 2017. godine, kada je stipendija bila 500 KM, ove godine podigli smo je sa 800 na 900 KM i biće isplaćena u devet rata po 100 KM. Studentima postdiplomcima stipendija će biti jednokratno isplaćena u iznosu od 900 KM. Odlučili smo da malo ranije raspišemo oglas, jer je u isto vrijeme raspisan konkurs resornog ministarstva i Fonda “Dr Milan Jelić”, tako da su studenti mogli da konkurišu i za ovaj vid stipendije”, rekao je Miholjčić.

On poziva stipendiste koji nisu danas došli na potpisivanje ugovora da to učine što prije, jer isplata neće početi dok svi studenti ne izvrše ovu proceduru.

“Ugovori će se moći potpisati već od naredne sedmice u šalter sali Opštinske uprave”, rekao je Miholjčić.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević izrazio je uvjerenje da će povećanje iznosa sredstava za stipendiranje pomoći studentima da školovanje lakše privedu kraju.

“Kao akademski građani, studenti su jedna od najbitnijih karika u lancu našeg društva. Nastojimo da ih motivišemo da jednog dana, kada završe svoje obrazovanje, vrate se u svoju lokalnu zajednicu i ovdje zasnuju svoje porodice. Živimo u vremenima koja su prepuna izazova gdje su moralne vrijednosti umnogome poljuljane. Istakao bih dozu patriotizma kao nešto ovi mladi ljudi moraju jačati u sebi, jer to zahtjevaju današnja vremena u kojima živimo”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Luka Rauš, student Pravnog fakulteta u Banjaluci, već drugu godinu zaredom dobija stipendiju opštine Srbac i kaže da mu to mnogo znači.

“To je jedan od podsticaja da redovno studiram, a, naravno, određuje kako ćemo se odnositi prema našoj lokalnoj zajednici. Sama činjenica da su stipendije redovne i da se iz godine u godinu povećavaju, govori da je lokalnoj upravi stalo do svih studenata”, rekao je Luka.

Stipendije su odobrene za 52 studenta visokoškolskih ustanova koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije i 11 studenata visokoškolskih ustanova koje se ne finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije. NJima će biti isplaćene stipendije u devet rata po 100 KM.

Odobrena je i stipendija za šest studenata iz kategorije socijalnog statusa i dvoje studenata vukovaca i učenika generacije Centra srednjih škola “Petar Kočić” koji će takođe dobiti devet mjesečnih stipendija po 100 KM.

Za šest studenata koji se nalaze na master i postdiplomskim studijama biće jednokratno isplaćeno 900 KM.