Riješeni dugogodišnji problemi, Stanivuković: Podrška za KUD “Čajavec” kroz dodjelu novih prostorija i izmirenje dugovanja

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obišao je Kulturno-umjetničko društvo “Čajavec” koje već više od sedam decenija njeguje kulturu, baštini folklor, narodni duh i narodno stvaralaštvo prošlih vremena.

Najveći broj aktivnih članova i tradicija koju ovo društvo njeguje već 72 ljeta dovoljni su pokazatelji koliko je KUD „Čajavec“ važan za naš grad – poručio je gradonačelnik, koji je iskoristio priliku da čestita i zahvali rukovodstvu ovog društva koje je ulažilo veliki trud da u izazovnim uslovima očuva tradiciju, zadrži postojeće, ali i okupi veliki broj mladih članova.

-Osim što su održali aktivnost ovog društva, privukli mlade generacije, ovo je i jedino društvo koje je aktivno radilo i na inkluziji, na način da su djeca i lica sa poteškoćama u razvoju dobila priliku da uče folklorne igre, ali i naše običaje – rekao je Stanivuković.

Kako je kazao gradonačelnik ova posjeta bila je prilika da se riješe važna pitanja, neophodna za funkcionisanje i rad ovog izuzetno značajnog udruženja.

– Podstaknuti entuzijazmom ljudi koji rukovode ovim KUD-om i entuzijazmom svih članova riješili smo danas dva najvažnija pitanja! Obezbijedili smo nove prostorije na koje čekaju godinama, a koje će biti dostojne ovog, više od pola vijeka starog čuvara naše kulture i tradicije! Riješili smo i dugovanja koja su se gomilala tokom godina – istakao je Stanivuković.

Dodao je da će da novim prostorijama i bez dugovanja ovo kulturno-umjetničko društvo moći da se fokusira na igru i usavršavanje koreografija, te da bezbrižno korača ka jubilarnoj 100. godišnjici postojanja.

Sekretar KUD-a „Čajavec“ Draško Adamović zahvalio je Gradskoj upravi i Kabinetu gradonačelnika na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem na sluhu da nakon dugogodišnjeg čekanja problemi prostorija ovog društva budu riješeni.

-Pitanje rješavanja prostornih kapaciteta jedno je od najvažnijih pitanja našeg Društva, koje prije svega djeluje u sferi očuvanja tradicije i narodnog identiteta i u tom pogledu zaista smo zahvalni što će biti riješeno pitanje koje je u velikoj mjeri opstruisalo i otežavalo rad Ansambla. Nove prostorije značajno će poboljšati uslove rada i funkcionisanja KUD-a – kazao je Adamović.