Sokolac: Delegacija Grčke i Kipra posjetila manastir na Ravnoj Romaniji

Generalni sekretar Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Maksimos Harakopulos, savjetnik u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Kosta Migdalis i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Bursać Novaković posjetili su danas manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Obilazak manastira je organizovan u okviru programa posjete delegacije Interparlamentarne skupštine pravoslavlja parlamentaraca Grčke i Kipra Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a delegaciju su primili nastojatelj manastira na Ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Arhimandrit Andrej upoznao je goste da je ovaj hram podignut prije dvadesetak godina, te da je prvosagrađena crkva proglašena manastirom 2005. godine koji je ujedno i spomen-manastir stradalim Srbima, vojnicima sa Sarajevsko-romanijske regije, te da je na unutrašnjim zidovima upisano 4.200 imena poginulih boraca, čiji je prosjek starosti oko 27 godina.

On je dodao da se u porti hrama nalazi Kapelica Svetog Petra mitropolita Sarajevsko, u kojoj su upisana su imena pripadnika Mlade Bosne, te srpskih boraca poginulih u Prvom i u Drugom svjetskom ratu.

– Poslije sve muke i stradanja koje su Srbi doživjeli ovdje u zadnjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu ovaj hram je došao kao mjesto ljubavi, susreta i molitve naroda da zablagodare Bogu što su preživjeli svu tu muku i golgotu, te da to ovjekovječe ovako lijepim hramom – istakao je arhimandrit Andrej.

On je podsjetio da se u manastiru na Ravnoj Romaniji čuva kopija ikone Majke Božije Bogorodice Mlekopitateljnice, ispred koje su relikvije, Svete mošti Svetoga Georgija, Prvomučenika Stefana i drugih mučenika i svetiljelja srpske crkve.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je delegaciju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja da su Srbi na ovim prostorima prošli teško vrijeme devedesetih godina prošlog vijeka, ukazujući da je rasparčavanje tadašnje države Jugoslavije najviše pogodilo srpski narod.

On je naglasio da je u to vrijeme malo ko htio pomoći ovom narodu, osima Srbije, ali da Srbe nisu zaboravili ni braća Grci koji su brojnim delegacija posjećivali ove prostore, slali humanitarnu pomoć i djecu sa ovih prostora primali u goste da bi bar na određeno vrijeme bili izvučeni iz ratnog pakla.

Bjelica je podsjetio da je to rezultiralo potpisivanjem povelje o bratimljenju opštine Sokolac sa Ormilijom iz Grčke.

Članovi delegacije Interparlamentarne skupštine pravoslavlja zahvalili su za gostoprimstvo Bursaćevoj, načelniku opštine Sokolac i arhimandritu Andreju, te naglasili da su sve godine ratnih dešavanja u BiH živjeli sa srpskim narodom, dobro znali njegovu muku, te da su ih riječi arhimandrita vratile u te teške godine.

Oni su poručili da treba čuvati mir među pravoslavnim narodima.

Današnja posjeta bila je prilika da se razmijene pokloni načelnika opštine Sokolac sa članovima delegacije Interparlamentarne skupštine pravoslavlju.

ĆOSIĆ UGOSTIO DELEGACIJU INTERPARLAMENTARNE SKUPŠTINE PRAVOSLAVLJA

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo LJubiša Ćosić danas je tokom susreta sa delegacijom Interparlamentarne skupštine pravoslavlja izrazio zadovoljstvo što može da ugosti pravoslavnu braću iz Grčke i Kipra, država koje su pružale nesebičnu pomoć i podršku narodu Istočnog Sarajeva i Republike Srpske u najtežim vremenima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ćosić je članovima delegacije Interparlamentarne skupštine pravoslavlja poželio da se osjećaju kao kod svoje kuće, kao što su se i stanovnici Istočnog Sarajeva osjećali kada su tokom ratnih godina bili gosti u Grčkoj i na Kipru.

Gradonačelnik i načelnici opština u sastavu grada su poslanike iz Grčke i Kipra upoznali sa projektima i planovima razvoja grada Istočno Sarajevo i lokalnih zajednica koje ga čine.