Sokolac: Kampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija“

Pripadnici Policijske stanice Sokolac su učenicima trećih razreda Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ u Sokocu održali predavanje i podijelili edukativni materijal o opasnostima i posljedicama koje nastaju rukovanjem nelegalnim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Predavanje je održano u okviru desetodnevne preventivne kampanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i UNDP-a „Oružje ne štiti, oružje ubija“, koja se sprovodi u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj.

Kako nam je rekao direktor Srednje škole Dejan Borovčanin, saradnja sa policijskim službenicima naše opštine je na zavidnom nivou.

– Predavanje na pomenutu temu značajno je kako učenicima tako i upravi škole. Tu su moram navesti i vršnjačko nasilje kao gorući problem društva. Naša pedagoška služba aktivno i preventivno radi na tome kako bi djeca shvatila našu poruku, mada u ovoj školskoj godini nismo imali problema unutar škole – istakao je Borovčanion te dodao da aktivno rade po pitanju drugih tema, gdje je nedavno nastavnica Anja Krsmanović provela projekat „Ne brže od života“ sa akcentom na učenike koji su tek položili vozački ispit i nemaju iskustvo u saobraćaju.

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović rekla je novinarima da je cilj ove kampanje podizanje svijesti kod građana, kao i učenika osnovnih i srednjih škola o opasnostima i posljedicama koje nastaju usljed nestručnog rukovanja nelegalnim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Ona je apelovala da svi građani prijave nelegalno oružje najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj 122 i, ukoliko pronađu minsko-eksplozivna sredstva da ih ne diraju nego odmah obavijeste policiju ili Republičku upravu civilne zaštite.