Sokolac: Od danas naziv “Novi Zejtilnik” umjesto “Mali Zejtinlik”

Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu od danas će nositi naziv Srpsko vojničko spomen-groblje “Novi Zejtinlik”, prema usvojenoj odluci Skupštine opštine.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je ovo spomen-groblje već sada mjesto sjećanja, hodočašća i posjeta iz svih srpskih zemalja.

On je rekao novinarima da je o ovoj izmjeni naziva, u okviru Odluke o pokretanju inicijative za njegovanje kulture sjećanja na nastanak institucija i ustanova Republike Srpske na Sokocu, biti upoznata Mitropolija dabrobosanska.

Bjelica je kao predlagač naveo da je opština Sokolac čuvar sjećanja i da je ovo spomen-groblje, zajedno sa manastirom na Ravnoj Romaniji, kompleks koji je dao pečat na nastanak Republike Srpske.

S tim u vezi, načelnik opštine Sokolac je zatražio od šire zajednice podršku izgradnje spomenika ljekarima Vojne bolnice Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u krugu današnjeg Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu, spomenika na sjećanje na prvu smotru i nastanak policije Republike Srpske na stadionu Bara, postavljanje mermerne ploče na zgradi “Pošta Srpske” u ovom mjestu u znak sjećanja na nastanak i osnivanje PTT saobraćaja, mermerne ploče u znak sjećanja na uspostavljanje službe platnog prometa i Narodne banke Republike Srpske, te mermerne ploče kao sjećanje i podsjetnik na sjedište Mitropolije dabrobosanske.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac rasprava o donošenju odluke o izradi dijela prostornog plana u vezi sa projektom izgradnje solarne elektrane snage 100 megavata u selu Bjelosavljevići odgođena je za tematsku sjednicu lokalne skupštine, zakazanu za srijedu, 29. mart.

Bjelica je za projekat izgradnje solarne elektrane na dijelu Glasinačkog polja rekao je je to kapitalni projekt za Republiku Srpsku i BiH, i ne samo za opštinu Sokolac i da je za investiranje zainteresovana jedna njemačka kompanija.

On je potvrido da je, iako se na ovom projektu radi već godinu dana, lokalna uprava prije nekoliko dana dobila zahtjev za izradu dijela prostornog plana i da je uvjeren da će na tematskoj sjednici o ovom projektu sve proteći u najboljem redu jer je ranija koncesija brisana na dijelu zemljišta na kome se planira izgradnja elektrane.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je novinarima da odbornici nisu imali dovoljno informacija o ovom projektu na osnovu kojih bi mogli da zaključe koliko je to u interesu lokalne zajednice, zbog čega su tražili tematsku sjednicu da se o tom projektu šire razmatra.

Radić je rekao da je Bjelica dobio podršku svih odbornika kod usvajanja Odluke o pokretanju inicijative za njegovanje kulture sjećanja na nastanak institucija i ustanova Republike Srpske i izmjene naziva spomen-groblja na Sokocu, jer treba da se zna koliko je ova opština dala u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i doprinijela u stvaranju Srpske.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović uvjeren je da će na tematskoj sjednici 29. marta prijedlog o izradu dijela prostornog plana u vezi sa izgradnjom solarne elektrane na Sokocu dobiti podršku, zbog značaja koji ima za opštinu.

On izrazio zadovoljstvo što se na dašanjoj sjednici među usvojenim našla Odluka o raspisivanju konkursa za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2022/2023. godinu, prema kojoj će budžetska sredstva za te namjene od 20.000 KM biti raspređena na 20 studenata koji ispunjavaju uslove.

Na sjednici Skupštine opštine Sokolac donesena je odluka prema kojoj će se boravak djece u vrtiću za ovu kalendarsku godinu plaćati ekonomska cijena od 390 KM.