Sokolac: Položeni vijenci i cvijeće na “Malom Zejtilniku”

Na Centralni krst na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu vijence su danas, povodom 27 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba, položili predstavnici Republike Srpske i Srbije.

Vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić i izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, a u ime države Srbije predstavnik Ambasade te zemlje u BiH.

Cvijeće su položile delegacije grada Istočno Sarajevo i opština Sarajevsko-romanijske regije, te regionalnih i lokalnih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prethodno je na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” služi se pomen poginulim srpskim borcima povodom 27 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba.

Među prisutnim na obilježavanju 27 godina od egzodusa su i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, poslanik u ovom domu Miroslav Vujičić, kao delegacije Trećeg Republika Srpska puka, regionalnih i lokalnih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i nastalih nakon egzodusa sarajevskih Srba, te načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanja 27 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba biće nastavljeno služenjem parastosa poginulim srpskim borcima u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama upisana su imena oko 4.000 srpskih boraca Sarajevsko-romanijske regije poginulih u odbrambenom-oslobodilačkom ratu.

Za 14.00 časova u Kulturnom centru na Palama planirana je duhovna akademija.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja, prema Dejtonskom sporazumu, pripala FBiH.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova svojih porodica.

Prvo su počele pojedinačne ekshumacije, a potom i organizovano iskopavanje posmrtnih ostataka i prenošenje na lokaciju današnjeg Vojničkog spomen-groblja na Sokocu, ali i u druga mjesta istočnog dijela Republike Srpske u koja su izbjegle njihove porodice.

Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo je u januaru 1996. godine i u njemu su sahranjeni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Kako je ovo groblje uređeno po uzoru na srpsko vojničko groblje “Zejtinlik” u Solunu, ovaj jedinstveni spomen-kompleks nazvan je “Mali Zejtinlik” uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Program povodom obilježavanja 27 godina od egzodusa sarajevskih Srba organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(Srna)