Sokolac: Vladimir Bilić pobjednik Sretenjskog turnira

Fide majstor Vladimir Bilić iz Višegrada pobjednik je tradicionalnog Sretenjskog turnira u šahu na Sokocu, na kome je učestovalo 25 šahista iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Načelnik opštine Milovan Bjelica uručio je Biliću pehar, diplomu i novčanu nagradu, a potom diplome i novčane nagrade sedmorici najuspješnijih na ovom turniru – Miroslavu Mrševiću, Predragu Plakaloviću, Fide majstoru Predragu Batiniću, Goranu Mumoviću, Srđanu Zlobecu i Zoranu Luburi.

Bilić je za Srnu rekao da je već tri puta bio pobjednik ovog turnira i da je zadovoljan današnjom igrom i plasmanom, kao i organizacijom turnira, te izrazio posebno zadovoljstvo da učestvuje na Sretenjskom turniru, jer su njegovi korijeni sa Sokoca.

Najstariji učesnik ovog turnira je devedesetpetogodišnji Miloš Lazarević sa Pala, koji je zauzeo 16. poziciju, istakao je da šah igra od malih nogu i da mu je žao što danas mladi veoma rijetko igraju šah i ne dolaze na takmičenje.

„Mladi treba da se okanu kafića, mobilnih telefona i kojekakvih besposlica, već da se prihvate šaha, igre kroz koju se razvija mozak, memorija i koncentracija“, rekao je Srni Lazarević, koji i danas vozi auto, jer ga zdravlje za sada dobro služi.

Predsjednik sokolačkog Šahovskog kluba „Glasinac“ Predrag Batinić naglasio je da je ovo jubilarni 20. Sretenjski turnir u šahu, koji se organizuje povodom Sretenja – dana i krsne slave ovog kluba.

Prema njegovim riječima, igrao se švajcarski sistem, u devet kola ubrzanog šaha, u kome partije traju deset minuta.

Dvadeseti šahovski turnir „Sretenje 2024“ organizovao je sokolački Šahovski klub „Glasinac“ uz podršku opštine Sokolac, Šumskog gazdinstva „Romanija“ i kompanije „Onogošt“.