Sokolac: Zelena privreda na krilima turizma

Opština Sokolac obilježila je Dan i Krsnu slavu, svetog proroka Iliju, a tim povodom organizovane su brojne manifestacije. Premijeru Radovanu Viškoviću uručena je Povelja opštine Sokolac – najveće priznanje koje se dodjeljuje povodom Dana i krsne slave opštine.

Povodom Dana opštine razgovarali smo sa načelnikom Milovanom Bjelicom koji nam je rekao da ova lokalna zajednica svake godine bilježi sve veću privrednu aktivnost.

“Opština Sokolac je opredjeljena da svoju budućnost gradi na razvoju turizma. Uz sigurno kretanje ka što većem stepenu finalne prerade drveta u narednim decenijama važno je smanjiti gubitke i zaustaviti bespravnu sječu. Šuma kao pluća Sokoca, čista i uređena, naše je opredjeljenje i obaveza. Turizam uz proizvodnju i preradu zdrave hrane, budućnost je čitave romanijske regije”, kaže Bjelica za Načelnik.net.

On je istakao da se uveliko radi na razvoju turizma na području Sokoca, te da su dio projekta Via Dinarika u koji je uključeno svega dvanaest opština u BiH.

“O temeljnosti tog rada svjedoči izrada Strategije razvoja turizma 2021-2025 u kojoj će se naći projekti koje smatramo da su važni za razvoj Sokoca. Neki od njih su već započeti, a drugi u fazi pripreme. Riječ je o Sokolovom-gradu, planinskom resortu na Ravnoj Romaniji, zatim o izgradnji i uređenju kompleksa u Šumi posebne namjene Taline, te o izgradnji bazena i stadiona u sklopu SRC Bara”, kaže načelnik Bjelica.

Strategiju će, navodi on, činiti prijedlozi, odnosno projekti i ideje privrednika, organizacija nevladinog sektora i svih građana koji planiraju da rade u oblasti turizma.

“Aero klub Soko planira izgradnju hangara kao preduslov za odvijanje vazduhoplovnih aktivnosti, da bi upotpunili ponudu avanturističkog turizma. U planovima je i saradnja sa drugim aero klubovima i prihvat drugih letjelica na boravak na duži period uz upoznavanje i edukaciju zainteresovanih za sportsko vazduhoplovstvo. Sve ovo ima za cilj stvaranje uslova za otvaranje prvog vazduhoplovno-sportskog obučnog centra na istoku Republike Srpske. Istakao bih i ulaganja investitora iz Zvornika gospodina Milana Stanojevića, koji u Vidrićima nadomak Sokoca gradi vikend naselje, a već je izgradio crkvu u ruskom stilu i podigao krst. Pored ranije sagrađenih teniskih terena teniskog kluba Servis viner porodice Kezunović”, kaže načelnik Bjelica.

Tu su i planovi i aktivnosti planinarskog društva Glasinac, koje je pokretač turizma na prostoru Romanije, a tiču se aktivnog odmora u prirodi.

Bjelica navodi da su u strategiju priložili ucrtavanje staza Via hajdučija, poput Via Ferate – Sokolov put, montibajk staze, ali i uređenje prostora za kampovanje, te smještajnih kapaciteta u Planinarskom domu.

“Takođe su tu i aktivnosti Omladinske organizacije Sokolac koja je ove godine organizovala prvu Sačijadu. Opština i ja lično smo ih podržali, a oni su se tako dobro pokazali, da su svi učesnici i gosti iskazali želju da dođu i naredne godine. Ovo je odlična turističko gastronomska aktivnost”, kaže Bjelica.

On ističe da će sve ove ali i brojne druge planove i ideje, Opština Sokolac podržati i dati svoj doprinos njihovoj realizaciji.

Na polju zaštite prirodnog bogatstva, a u cilju promocije zdravog načina života i podsticanja domaćih i stranih investitora da ulažu u turistički sektor, Sokolac je prvi u BiH zaštitio svoje rijeke. Bioštica i Kaljina ostaju oaze i raj za ljubitelje pecanja i vožnje kajakom.

“Ušli smo u proceduru formiranja zaštićenog područja na Romaniji, gdje profesori sa Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci u saradnji sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa rade na proglašenju parka prirode Crvene Stijene. Dio tih planova predstavlja i plan ŠG „Romanija“ da izgrade šumarsku kuću, a koja bi između ostalog služila i kao smještaj i stanica za rendžere i čuvare Parka prirode”, rekao je Bjelica.

Opština Sokolac je radila Monitoring kvaliteta vazduha, a uvidom u dostavljeni Monitoring 2021 na lokaciji Nadromanija-Vidikovac-Crvene stijene, konstatovano je da je mjerenje izvršeno po evropskim standardima koje ukazuje na to da se radi o vazduhu odličnog kvaliteta (ozon 54,30%). Zagađujuće čestice su ispod dozvoljene granice prema EU standardima i normama, što predstavlja preduslov za unapređenje zdravstvenog turizma koji dolazi do izražaja u post kovid eri.

Kada je u pitanju privreda, Bjelica navodi da će se bazirati na čistim tehnologijama i lakoj industiji gdje dominiraju mala i srednja preduzeća.

“U planu je izgradnja tehnološkog parka u krugu sadašnje Nove Romanije, koju Opština Sokolac uz razumjevanje Vlade Republike Srpske želi da preuzme u svoje vlasništvo i tu oformi novu poslovnu zonu. Ideja je da se u okviru te zone pored tehnološkog parka, nađu predstavništva, te prozvodni kapaciteti manjeg obima. Sa postojećom infrastrukturom, uređenim pristupnim putevima, komunalnim priključcima, rasvjetom, te zaštićena ulaznom kapijom, ova zona uz male izmene i sa mininimalnim preuređenjem, nudiće odlične uslove za sve investitore”, kaže Bjelica za Načelnik.net.

(Aldijana Mirković)