Srbac: Osveštan parohijski dom i obilježena 20. godišnjica od osvećenja Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Razboju

Pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg u Razboju obilježio je danas 20. godišnjicu od osvećenja a Svetu liturgiju tim povodom je služio episkop marčanski Sava, vikar episkopa banjalučkog, uz sasluženje monaštva i sveštenstva banjalučke i crnogorsko-primorske eparhije.

Povodom ovog velikog jubileja, završena je i sanacija vanjske fasade hrama i unutrašnje krečenje ovog vjerskog objekta a obavljen je i čin osvećenja novog parohijskog doma koji je izgrađen prilozima vjernika i donatora.

Episkop marčanski Sava rekao je da je od čina osvećenja, prije dvije decenije, ovaj hram postao simbol Razboja i šire okoline i orijentir ne samo onima koji ovdje žive, već i prolaze kroz ovo mjesto.

“Postao je orijentir i svjetionik koji nam pokazuje koji je to pravi put kojim treba da idemo da bismo stigli do cilja. Velika mi je radost što sam danas u ovom hramu služio Svetu liturgiju, jer sam i prije 20 godina imao čast da prisustvujem njegovom osvećenju. Hramovi Božiji su duhovni orijentiri i velika je radost kada ih posjećujemo i susrećemo se jedni s drugima. Tako smo danas osvetili i parohijski dom koji nije kuća sveštenika, već dom svih parohijana koji imaju potrebu da se zbog bilo čega obrate svom svešteniku. Parohijski dom je sa hramom centar parohije oko koga se okupljaju ljudi, ali i centar iz koga bi trebala da se širi svaka vrlina i dobro, do svakog čovjeka širom ove parohije. Kada se završe i drugi radovi koji su preostali u dvorištu, što bi trebalo biti obavljeno u skorije vrijeme, vjerujem da će hram sa portom i domom biti još ljepši ukras Razboja i okoline”, rekao je episkop Sava.

On je danas, po odluci mitropolita Jefrema, odlikovao protonamjesnika Mladena Prodanovića, starješinu Hrama Preobraženja Gospodnjeg, u čin protojereja, za revnosnu službu i primjeran porodični život.

Među brojnim zvanicama i prisutnim vjernicima, današnjim vjerskim obredima prisustvovao je i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.