Srbac: Poljoprivrednici edukovani o značaju i načinu kalcifikacije zemljišta

Za poljoprivredne proizvođače sa područja srbačke opštine danas je, u organizaciji Opštine Srbac, održano predavanje o značaju i načinu kalcifikacije zemljišta.

Predavanje je održao Vladimir Pantić, predstavnik britanske kompanije “Carmeuse“ i stručno lice za pomoć poljoprivrednicima u oblasti brige o kvalitetu i popravci zemljišta.

On je istakao da se na našem području ne posvećuje dovoljno pažnje popravci zemljišta, čime se ono degradira, a samim tim i obara prinos.

“Zemljište je polazna osnova za proizvodnju i ukoliko ne brinemo o njemu, izgubićemo i prinos i profit. Zato smo se danas i okupili kako bismo istakli i pomogli proizvođačima da više pažnje obrate na kvalitet zemljišta, na način na koji mogu unaprijediti proizvodnju i kako popraviti trenutno stanje. Uz prave poteze i ako im predočimo sve mogućnosti, kao i pomognemo da odrede prioritete, iako su cijene repromaterijala visoke, oni za kratko vrijeme mogu biti u boljoj situaciji nego što su danas“, rekao je Pantić.

On je istakao da je kompanija “Carmeuse“ razvila nove tipove proizvoda koji su jednostavni za primjenu, jer je struktura zemljišta od neizmjernog značaja za uspjeh poljoprivredne proizvodnje.

Doktor Miloš Nožinić iz Zavoda za industrijsko bilje u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske ističe da najveći dio zemljišta u Srpskoj ima kiselu ili vrlo kiselu reakciju, a preduslov uspješne proizvodnje je da se zemljišta dovedu u stanje pH vrijednosti između 6 i 7.

“Na području opštine Srbac se sije preko hiljadu hektara soje koja je veoma osjetljiva na zemljišnu kiselost. Ona uspijeva i na kiselim zemljištima, ali daje veoma mali prinos i loš kvalitet zrna“, rekao je Nožinić.

Prema njegovim riječima, sve mjere koje doprinose plodnosti zemljišta trebale bi biti subvencionisane od strane nadležnih ministarstva, jer su proizvođači iscrpljeni do krajnjih granica.

“Cijene đubriva i repromaterijala su izuzetno visoke, tako da sam proizvođač neće moći opstati bez subvencija nadležnih institucija“, dodao je Nožinić.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić kaže da su edukacije poljoprivrednika veoma značajne i dodaje da se na području naše opštine intenzivnije vrše u ovo doba godine, kada poljoprivrednici imaju vremena da se odazovu.

Miholjčić kaže da će edukacije biti nastavljene već sljedeće sedmice.

“Na današnjem predavanju poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa značajem kalcifikacije zemljišta i načinom na koji se to može izvršiti. Već sljedeće sedmice planiramo da organizujemo predavanje o digitalizaciji upravljanja poljoprivrednim zemljištem, a sve s ciljem da oni što spremniji i sa što više korisnih informacija dočekaju početak proljeća. Opštinska uprava zajedno sa resornim ministarstvom i stručnom službom pokušava da organizuje što više ovakvih okupljanja i time, uz finansijska sredstva, pruži pomoć i podršku poljoprivrednicima“, rekao je Miholjčić.

On ističe da će na sljedećoj sjednici Skupštine opštine biti usvojena odluka o isplati sredstava za podsticaje u poljoprivredi na području opštine Srbac.

“Ove godine smo imali najveći budžet za podsticajna sredstva u iznosu od 100 hiljada KM, a za narednu godinu nacrtom budžeta je predviđeno 120 hiljada KM i veoma nam je drago što je odziv za dodjelu sredstava bio dobar“, rekao je Miholjčić.

Među poljoprivrednim proizvođačima koji su prisustvovali današnjoj edukaciji bio je i Đurađ Cvijić koji kaže da je svjestan potrebe održavanja i prihrane zemljišta i dodaje da mu je velika prednost što raspolaže količinama stajskog đubriva.

“Zemljište se iskorištava naglo i brzo i zato je potrebno raditi na njegovom poboljšanju, a ne samo prihrani zasijanog bilja. Analize pokazuju da je kvalitet mog zemljišta dobar, jer koristim stajsko đubrivo, ali svakako sam došao čuti više o proizvodima koji nama poljoprivrednicima mogu biti od koristi”, rakao je Cvijić.