Srbac: Razmatran problem zapošljavanja invalidnih lica iz boračkih kategorija

Na inicijativu predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, Radana Ostojića, danas je u Srpcu održan sastanak predstavnika privrednih društava iz Bijeljine, Ugljevika, Šamca, Broda i Srpca koja zapošljavaju ratne vojne invalide, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida i Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Nakon rasprave učesnici su donijeli zaključke koje je prezentovao predsjednik Boračke organizacije Radan Ostojić. On je istakao da na teritoriji Republike Srpske ima sedam privrednih društava koja su osnovana od strane opštinskih boračkih organizacija i uglavnom svi imaju slične probleme, a jedan od njih je problem nedostatka radne snage.

“To se mora rješavati na način da sa sadašnjih osam kategorija koje imaju pravo na povrat doprinosa granica se pomjeri i za devetu i desetu kategoriju RVI. Prijedlog je da se u narednom periodu, za ova društva spusti procenat zaposlenih RVI sa 51 na 40 posto kako bi mogli ostvariti bolje rezultate rada. Ova preduzeća moraće da prošire djelatnosti kojima se bave. Postoji potreba da se bar još narednih deset godina bavimo problemom zapošljavanja naših invalidnih lica i stvaranjem boljih uslova za njihou egzistenciju“, rekao je Ostojić.

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Stevica Dronjak, rekao je da su za ovu godinu obezbijedili dovoljno sredstava da mogu finansirati sve svoje projekte, od povrata sredstava za doprinose koja iznose 5,5 miliona KM, ekonomske podrške od 300 hiljada KM, održivosti 400 hiljada KM te sredstva za nova zapošljavanja koja iznose 566 hiljada KM.

“Zajedno ćemo sa nadležnim ministarstvom sagledati današnju raspravu a prijedlog Fonda je da u 2024. godinu uđemo sa novim zakonom koji bi dijelom obuhvatio i zaključke sa današnjeg sastanka“, rekao je Dronjak.

Ovom sastanku prisustvovao je i načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević, koji je istakao potrebu da se poboljša trenutni položaj ovih kategorija.

“Radi se o važnoj temi kojom se bave boračke organizacije ali i mi u lokalnoj upravi koji imamo interes da se donesu konkretne mjere koje bi se realizovale u saradnji sa resornim ministarstvom i Fondom. Istakao bih dobru saradnju sa Boračkom organizacijom opštine Srbac i pohvalio bih njen rad u proteklom periodu, a ne sumnjam da će tako ostati”, rekao je načelnik Dragosavljević.