Stanivuković povodom početka izgradnje dva nova parka: Stvaramo novu razglednicu Banjaluke

Nakon više od četiri decenije u Banjaluci je počela izgradnja dva nova parka: na Banjalučkom polju kod Tržnog centra Delta planet, i kod Ekvatora unutar novog kružnog toka.

Izgradnja najvećeg parka, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini Tržnog centra „Delta planet“, kako je naglasio gradonačelnik Draško Stanivuković, grad će dobiti bajkovitu oazu sa pregršt kvalitetnog sadržaja za sve uzraste i generacije.

-Park će biti sačinjen od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor. Ovo će biti najveći park u Republici Srpskoj i prvi park koji Banjaluka dobija nakon više od četiri decenije – kazao je Stanivuković prilikom obilaska gradilišta.

Cilj je, kako kaže, da se Banjaluci vrati epitet grada zelenila, te da je to razlog zbog kojeg se i rodila ideja o izgradnji parkova.

– Ova najveća zelena oaza će se prostirati na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko stotinu hiljada. Novi prostor donosi i mogućnost i za održavanje velikih festivala i koncerata – istakao je Stanivuković.

Stanivuković je obišao i gradilište budućeg parka koji će biti posvećen Tvrtku prvom Kotromaniću.

Riječ je o parku koji će biti smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice kod Ekvatora, a gradonačelnik je poručio kako gradska administracija gradi upravo ovaj park sa ciljem da se pokaže koliko je duga srpska istorija u Bosni i Hercegovini.

Prilikom obilaska, Stanivuković je dodatno naglasio kako po uzoru na brojne evropske gradove, ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom, pješačkim površinama ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje rijeku Vrbas i urbanim mobilijarom.

– Važno je napomenuti da su na ovoj lokaciji rađena i arheološka istraživanja, te je pronađen bunar iz srednjeg vijeka, koji će postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom – rekao je Stanivuković.

Svi ovi parkovi, kazao je gradonačelnik, biće jedna potpuno nova razgledica Banjaluke, te će u ovim prekrasnim zelenim oazama uživati svi građani.

Ujedno, gradonačelnik je najavio i to da će Banjaluka, pored ova dva parka dobiti još tri i to – Park knjige, park posvećen Veleizdajničkom procesu, te da će novo ruho dobiti i popularno „Kupusište“, koje će postati Ćirilični park.

Srpskainfo