Teslić: Polaznici škole ćirilične kaligrafije na prijemu kod načelnika

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević, danas je priredio prijem za polaznike četvrte generacije škole ćirilične kaligrafije, koja djeluje u okviru Srpskog prosvjetno-kulturnog društva „Prosvjeta“ Teslić.

Miličević je istakao važnost očuvanja i promovisanja tradicionalnih vrijednosti, posebno umjetnosti pisane riječi, koja je duboko ukorijenjena u bogatu istoriju srpskog naroda.

”Prosvjeta ima čitav niz aktivnosti koje su, zahvaljujući jednom, zaista velikom entuzijazmu veoma uspješne. Jedna od njih vezana je za školu ćirilične kaligrafije koja već četiri godine za redom okuplja mlade ljude oko jednog vida umjetnosti koji je poprilično zaboravljen, a koji je jako važan. Dobro je znati da se ljudi danas edukuju i u društvenom, duhovnom pravcu sto je svakako i pozitivan primjer ostalima. Opština Teslić je tu kao ljudska, moralna, ali i finansijska podrška SPKD ”Prosvjeta” i ovim putem moram da istaknem odličnu saradnju koja će biti nastavljena i u budućnosti.” – rekao je Miličević.

Certifikovani kaligraf iz Beograda, Jovanka Šorgić, kaže da je veoma zadovoljna zalaganjem polaznika.

”Škola je počela sa radom krajem novembra i ja sam prvi put predavač i veoma sam zadovoljna. Polaznici su vrijedni, rade, uče i moram da kažem da mi je izuzetno drago što sam došla u ovu sredinu i što sam veoma ljubazno prihvaćena. U procesu učenja akcenat smo stavili na tehniku pisanja iz srednjeg vijeka što će se moći vidjeti i na izložbi” – zaključila je Šorgićeva.

Aleksa Kasapović, predsjednik SPKD ”Prosvjeta”, ističe da je veoma ponosan na polaznike četvrtog ciklusa škole kaligrafije kojih je bilo ukupno petnaest.

„Izveli smo novih 15 polaznika koji su kroz ovu školu proširili svoja saznanja o nacionalnoj književnosti, istoriji i umjetnosti što nam je veoma drago jer smo, bar na neki period uspjeli da odvojimo polaznike od društvenih mreža i drugih spoljašnjih faktora koji danas imaju negativan uticaj. Nakon prijema kod načelnika Miličevića, danas polazimo prema vladičanskom dvoru u Bijeljini gdje je predviđen prijem kod episkopa zvorničko – tuzlanskog nakon čega ćemo posjetiti i eparhijski muzej i biblioteku, a u povratku ćemo izvršiti i pokloničko putovanje manastiru Papraća – zadužbini kralja Dragutina” – naveo je Kasapović.

Ovom prilikom Kasapović je uručio načelniku poklon, koji su upravo napravili polaznici škole.

Izložba radova polaznika biće održana sutra, u galeriji SPKD ”Prosvjeta” sa početkom u 18 časova.