Zvornik: Na područje grada vratilo se više od 18.000 povratnika

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara DŽevad Mahmutović ocijenio je danas u Zvorniku da se na područje grada vratilo oko 18.000 povratnika, što je značajan rezultat.

Mahmutović je naglasio da je povratak adekvatno propraćen i podrškom sa nivoa BiH, odakle je samo posredstvom Zajedničke komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH upućeno oko 4,3 miliona KM za projekte u Zvorniku.

On se tokom radne posjete Zvorniku sastao sa predstavnicima povratnika u ovoj regiji, te gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem i predsjednikom Skupštine grada Mensurom Selimovićem, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izjeglice u Savjetu ministara.

“Dodatno je kroz projekat Zatvaranje kolektivnih centara CEB osigurano 769.000 KM, putem OPEC fonda 366.664 KM, te 383.111 putem Saudijskog fonda, a vodeća institucija za sprovođenje svih navedenih projekata je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice”, rekao je Mahmutović.

On je u razgovoru sa Stevanovićem i Selimovićem izrazio uvjerenje da će jednako plodonosna saradnja biti nastavljena u vidu projekata koji će osigurati održivost povratka i integraciju interno-raseljenih, odnosno u interesu podizanja standarda života svih građana Zvornika.

Prema njegovim riječima, osim već izgrađenih 37 stanova, nedavno su počeli radovi na izgradnji dodatnih 37 stanova u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara, dok je u fazi projektiranja još 56 stambenih jedinca u okviru projekta stambenog zbrinjavanja BiH.

Kroz zajedničke projekte Komisije za izbjeglice i raseljena lica slijedi i asfaltiranje dionice Čališmani-Radića put, za šta je osigurano 100.000 KM, sanacija glavnog puta Donja Kamenica, te izgradnja vodovodnog bunara za naselja Lupe, Hamzići i Ramići.