Zvornik: Predstavljen umjetnički mural sa porukom mira i tolerancije

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je danas na zvaničnom predstavljanju javnosti umjetničkog murala o temi “25 godina mira u BiH” da se u posljednjih desetak godina postigao zavidan nivo međustranačke, međuljudske i međunacionalne tolerancije u zvorničkoj sredini.

“Dobili smo, na Dan ljudskih prava, uz podršku OEBS-a i na inicijativu koalicije žZa pozitivan Zvornikž umjetnički mural koji je sjajno oslikao mladi zvornički umjetnik Dejan Vidaković dajući snažne poruke”, rekao je Stevanović novinarima.

On je naglasio da ima raznih mimoilaženja u mišljenjima političara na ovim prostorima, ali nijedan od njih nije protiv očuvanja mira.

“Tvrdim da ćemo ekonomiju razvijati ako budemo znali sačuvati mir. Možda ekonomski razvoj ne ide brzinom, ni u skladu sa našim željama, ali mir je nešto što je neupitno i nešto što svi moramo čuvati kao zjenicu oka svoga”, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, ima, nažalost, puno osoba sa invaliditetom kojima treba podrška društva svaki dan, mnogo djece sa posebnim potrebama, ljudi koji teško žive.

“Svima oko nas kojima treba podrška moramo biti spremni da je damo, da razumijemo svačiji problem. Moramo imati, svako pojedinačno, veliko srce, biti spremni da pružimo ruku svakome kome je potrebna, da uvažimo tuđe probleme, nedostatke, svaku različitost među nama. Moja poruka na ovaj dan je da se uvažavamo, poštujemo, volimo”, rekao je Stevanović.

Zorana Petković, koordinator ispred Koalicije, istakla je posebno zadovoljstvo i čast što je predstavljanju murala prisustvovao gradonačelnik Stevanović i naglasila da je OEBS finansirao izradu umjetničkog murala.

“Koalicija za borbu protiv govora mržnje žZa pozitivan Zvornikž nastojala je da, povodom Međunarodnog dana tolerancije, pokaže i svijetu da Zvornik ima ovakve poruke”, rekla je ona.

Petkovićeva je dodala da ovakav mural i veličinom i porukama koje nosi može da bude na određeni način i pohvala građanima i gradu za sve ono što je do sada urađeno na polju suživota, mira i tolerancije.

Vidaković je pojasnio da su poruke jasnog i čvrstog vizuelnog i estetskog sadržaja koje upućuju na toleranciju i mir, na prevazilaženje vjerske, rasne, etničke, i druge različitosti.

“Mural je urađen na žosbž pločama koje su trajne i po potrebi mogu da se premjeste. Oslikan je specijalnim akrilnim bojama, a za slagalice sam se odlučio jer su estetski ljepše, mogu lakše da prikažu različitosti i da bi izgradili kompletnu centralnu kompoziciju kao što je ženska figura u sredini”, rekao je autor murala.

Mural je postavljen na jednoj od zvorničkih zgrada.

(Srna)