Berkovići

Načelnik opštine:
Nenad Abramović

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 249,7 km2

Broj stanovnika: 2041

Poštanski broj: 88363

Pozivni broj: +387 59

http://www.bihac.org/

O opštini

Berkovići se nalaze u južnom dijelu Republike Srpske tj. Bosne i Hercegovine.

Sama opština je prije rata u Bosni i Hercegovini bila dio opštine Stolac. Središte opštine je naselje Berkovići. Nalazi se u Republici Srpskoj. Srpske izbjeglice iz Stoca čine većinu stanovništva.

Naseljena mjesta su: Berkovići, Bitunja, Brštanik, Dabrica, Hatelji, Ljubljenica, Ljuti Do, Meča, Predolje, Strupići, Suzina, Šćepan Krst, Trusina i Žegulja, te dijelovi naseljenih mjesta: Burmazi, Do, Hodovo, Hrgud i Poplat.

Berkovići sa svojom okolinom obiluju nizom značajnih kulturno-istorijskih spomenika. Čitavo područje je arheološki slabo istraženo.

U Potkomu se nalazi pećina Ratkovača. Pećina nije arheološki istražena sem jednog dijela od strane mještana. Ispitani dio (oko 2km) je isprepletan podzemnim hodnicima, dvoranama, pećinskim jezerima koji su bogato ukrašeni pećinskim nakitom. Postoje indicije da je pećina bila naseljena u prošlosti ili je služila kao sklonište.

Neposredno pored pećine se nalazi vodopad rijeke Opačice visine preko 150m s obirom da je tok Opačice periodičan, ni ljepota ovog vodopada nije stalna.

Iznad naselja Hatelji u strmim liticama se nalazi tzv. Sunićka pećina dužine svega 300m.

Na samoj granici sa opštinom Stolac, u Dolu, iz lomljenog krečnjaka izvire rijeka Bregava. Nadmorska visina vrela iznosi 120 m.

Za vrijeme maksimalnog vodostaja bojenjem vode u ponorima Fatničkog polja utvrđena je veza sa izvorima Trebišnjice i Bregave. Pored vrela Bregave nalazi se put Bileća-Berkovići-Stolac, tako da se turistima pruža mogućnost da upoznaju prirodne ljepote ove rijeke.

Vezane vijesti