Krupa na Uni

Načelnik opštine:
Mladen Kljajić

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 84.33 km2

Broj stanovnika: 1.597 (2013)

Poštanski broj: 79227

Pozivni broj: +387 52

http://www.opstinakrupanauni.com/

O opštini

Krupa na Uni je opština u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj.

Radi se o siromašnoj i maloj opštini, nastanjenoj pretežno srpskim stanovništvom. Proteže se od rijeke Une (koju ne dodiruje) do padina Grmeča u mjestu Hašani. Reljef je planinski. Najveća rijeka je Vojskova koja izvire u Federaciji BiH, a ulijeva se u rijeku Unu u mjestu Rudice, opšina Bosanski Novi. Vojskova je u opštini Krupa na Uni stvorila manje naplavne doline od kojih je najveća Balinje bare.

Podijeljena je u mjesne zajednice Hašani, Mali Dubovik, Srednji Dubovik, Donji Dubovik, Donji Petrovići, Osredak i Bušević. Stanovništvo se bavi poljoprivredom, a tek manji dio uslužnim djelatnostima (trgovina i ugostiteljstvo).

Veliki krajiški pisac Branko Ćopić je rođen u Hašanima. Njemu u čast podignut je spomenik u Hašanima i Osnovna škola u Donjem Duboviku nosi njegovo ime.

U opštini Krupa na Uni nema srednje škole. U Donjem Duboviku je matična osnovna škola za cijelu opštinu OŠ Branka Ćopića. Zbog slabe povezanosti opštine djeca iz područnih škola Osredak i Bušević ne nastavljaju obrazovanje u matičnoj školi, već u više razrede osnovne škole odlaze u Novi Grad.