Bijeljina

Načelnik opštine:
Ljubiša Petrović

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 734 km²

Broj stanovnika: 103.874 (2013)

Poštanski broj: 76300

Pozivni broj: +387 55

https://www.gradbijeljina.org/

O opštini

Grad Bijeljina se nalazi na atraktivnom geostrateškom položaju – na tromeđi Srbije, Hrvatske i Republike Srpske/BiH, odnosno raskrsnici puteva između velikih urbanih i industrijskih centara – Beograda, Novog Sada, Banjaluke, Šapca, Tuzle, Sarajeva… Na oko trideset kilometara od Bijeljine je priključak na Panevropski koridor 10, odnosno, auto-put E-70 Beograd-Zagreb. Ovaj putni pravac je najkraća veza Semberije sa ova dva grada i, preko njih, sa zapadnom/srednjom Evropom i jugom/istokom Balkanskog poluostrva.

Na teritoriji Grada su dva granična prelaza prema Srbiji preko rijeka Save i Drine (Rača i Pavlovića most) koji su nafrekventniji prelazi za saobraćaj sa zapada i juga Republike Srpske/BiH prema sjevernoj Srbiji i Beogradu. U Jameni je malogranični skelski prelaz prema Srbiji.

Grad Bijeljina je druga lokalna zajednica po stepenu razvijenosti u Republici Srpskoj. Povoljan prirodni položaj na obodu Panonske nizije i skoro potpuno ravničarski teren su omogućili razvoj poljoprivrede, pa je preovlađujući dio privrede zasnovan na poljoprivrednoj proizvodnji, a Semberija se smatra žitnicom Republike Srpske i BiH.

Stanovnici Bijeljine vole da nazovu svoj grad Gradom Mladosti. Taj epitet Bijeljina s pravom nosi, jer ne samo da najveći broj mladih Semberaca nakon završetka školovanja odlučuje da ostane u svom Gradu, nego i brojni mladi i obrazovani ljudi dolaze da žive u Bijeljini i Semberiji.

Posebnu brigu o mladima, kroz svoje programe, vodi Gradska uprava, s ciljem da se stvore partnerski odnosi sa omladinskim organizacijama i da se mladima omogući da što lakše ostvare svoja prava.

Dan Grada se obilježava 24. septembara u spomen na dan oslobođenja Bijeljine od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Svake godine povodom Dana Grada zaslužnim građanima i ustanovama dodjeljuju se gradska priznanja.