Banovići

Načelnik opštine:
Bego Gutić

Entitet:
Federacija Bosne i Hercegovine

Površina: 183 km2

Broj stanovnika: 22.773

Poštanski broj: 75 290

Pozivni broj: +387 35

http://banovici.gov.ba/

O opštini

Općina Banovići se nalazi u depresiji koja lezi juzno od doline Spreče, a pripada južnom i juznoistočnom dijelu sliva. Naselje je okruženo gustom šumom. Općina Banovići je u sastavu Tuzlanskog kantona, te kako ekonomski tako i politički gravitira prema Tuzli od koje je udaljena 30 km. Kao centar općinskog područja Banovići imaju sve neophodne institucije društvenog, kulturnog i administrativno – upravnog karaktera.

Banovići su rudarski kraj u sjeveroistočnoj Bosni. Općina se prostire na 183 km2 i u ovom trenutku na teritoriji općine živi 28.000 stanovnika.

Banovici su smješteni na sjeverozapadnim obroncima planine Konjuh, na magistralnom putu koji povezuje dva velika industrijska centra Tuzlu i Zenicu, odnosno dva velika kantona Tuzlanski i Zeničko-Dobojski. Banovići se graniče sa općinama: Lukavac, Živinice, Kladanj, Olovo i Zavidovići. Grad je udaljen 36 km od Tuzle, a od Sarajeva 110 km. Od Banovića vodi željeznička pruga u pravcu Brčkog, a samim tim je uvezana u željezničku mrežu BiH.

Privreda Banovićke regije zasnovana je na rudarstvu, odnosno na eksploataciji uglja. Banovići imaju 19 naselja i 74 zaseoka.